Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

40 κρατούμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση της Σάμου

Σύμφωνα με καταγγελία της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμου, 8 πρόσφυγες, - οι πέντε εξ αυτών Ιρανοί - κρατούνται 40 ημέρες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Σάμου περιμένοντας μάλιστα τις διαδικασίες για την απέλασή τους.
Μάλιστα, η Αστυνομία δεν επέτρεψε τα μέλη της κίνησης να επισκεπτούν τους κρατούμενους. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ανακοίνωση της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμου



Σάμος 20/9/2010

«Συνοπτικές διαδικασίες» έχουν αποφασίσει να ακολουθούν πλέον οι αρμόδιες αρχές, σχετικά με τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα. Τραγικό παράδειγμα αποτελούν οι 8 πρόσφυγες–μετανάστες - οι πέντε εξ αυτών Ιρανοί - οι οποίοι  κρατούνται 40 μέρες στα κρατητήρια της αστυνομικής δ/νσης Σάμου, περιμένοντας (τι άλλο;) τις… διαδικασίες για την  απέλασή τους. Γιατί, βεβαίως οτιδήποτε άλλο, νόμιμο, που αφορά στα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, έχει μπει στο χρονοντούλαπο τις ιστορίας. Κρατούνται, λοιπόν, σε συνθήκες απαράδεκτες ,χωρίς προαυλισμό ,  μαζί με άλλους κρατούμενους σε μικρό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το "πρότυπο" κέντρο κράτησης Σάμου, με τους 9-10 εργαζόμενους και τις τόσες εγκαταστάσεις, παραμένει κλειστό (άραγε η χρηματοδότηση του παραμένει ανοιχτή προς τον επίσημο διαχειριστή του, τη Νομαρχία;). Η απόφαση   να κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα, είτε προέρχεται από τη Νομαρχία, είτε προέρχεται από κεντρικά είναι καταδικαστέα και αντίθετη σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, γραμμένα σε διεθνείς συμβάσεις από αυτούς που κατάφορα κιόλας τα καταπατούν.
Η επίσκεψη μελών της Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, στα κρατητήρια του Α.Τ. Βαθέως δε επετράπη από την αστυνομία.
H Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. γνωρίζει την κατάσταση. Τι θέση παίρνει γι’ αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου